May 21, 2009

BETUL KE MODEL JE BOLEH JADI PENGACARA..??

...Hmmm....

UPDATE: aku berada di industri penyiaran sekarang ini. Menjadi pengulas radio untuk acara-acara besar negara seperti di Istana Negara, Pilihanraya, Perasmian-perasmian yang melibatkan PM dan TPM. Terlibat secara langsung dengan program-program pertanian. Ya, aku tau, post aku semuanya suck giler. Sebabnya aku dah bosan bercakap hal serius kerana aku sudah dikelilingi dan bekerja dengan orang yang serius dan protokol. Aku berada di tempat yang sama sudah 4 tahun. Jadi salahkan aku untuk mencuba di lapangan lain pula..???


Marahnya aku....aku sangat marah....
Al kisahnya kejadian di ofis:


KL: Weh...hang ada kawan yang nak pi audition tak? Hang kan ramai kawan yang macam model.

Aku: Audition apa...??

KL: Ala...rancangan tut tut tut tuh....

Aku: oooo...bila?


KL: Hang ada kawan ker yang nak pi audition tuh?
Sapa?

Aku: Aku lah....

KL: Hang.....

(maka gelak yang tahap dewa keluar. Bukan dia saja, ada lagi sorang akak batu api jugak join sekaki...gelak kuat giler nieh. Team akak kecewa pulak tersenyum sinis)

Aku: Awat pulak gelak..? Tak layak ke? (Nada perli nieh)

KL: Tak la...pengacara selalu good looking...ala-ala model...kan ke bila mekap muka dah lain..

Brownie: Weh...nape korang gelak kat dia. Aku sokong dia pi. Dia ada bakat apa...

Aku: Terima kasih Brownie...weh KL...bila audition tuh?
(aku memang dah cam cuak nie. Ye la..rendah-rendahkan aku)

KL: Entah...nanti aku tanya kawan aku. Hang betul nak pi ke...

(sambil muka dok senyum-senyum lagi)


Aku: Yup...(dan aku terus tulis dalam nie)




Aku sangat suka akak nie walaupun dia suka sampuk cakap guest dia.
Tak kiralah apa orang kata kat dia, gelakkan dia.
yg pasti..dia dh kaya raya sekarang.



Bengang tak? Apa, nak pergi audition jadi pengacara tuh mesti muka macam model ke? Macam mana pulak dengan bakat? Aku tengok pengacara dekat tv, takdelah semua rupa macam model. Biasa je....

Kalau betul lah, orang rupa tak model macam aku kat Malaysia nie, tak payahlah buang masa gatai nak pi audition. Kompem tak dapat.



Aku sanggat suka program nie....
Dan admire diorang punya pengacaraan - santai je.


Oprah. Jimmy Kimmel. David Letterman. Larry King. Aznil. Azwan. Zamzarina. Ally Iskandar. Adlin Aman Ramli. Ac Mizal. Mike Rowe. Mamat Mythbuster.....ramai lagi lah.

Adakah mereka-mereka ini rupa macam model? Memang tipikal melayu suka rendah-rendahkan orang. Gelak-gelak kat orang dengan jayanya kalau kita nak buat sesuatu. Aku tau, korang memang takde cita-cita. Sekadar berpuas hati di level sekarang.

Ya..napa nak kerja teruk-teruk...Dah tahap sekarang pun, kira syukur dah kan...kan...kan....

F**k lah korang berpikiran ortodok. jumud. jahil. Sebab itu aku tak kawan dengan korang....Stupid A**.




Aku jugak suka pakcik nie.
Program dia dulu hanya disiarkan di tv local sahaja.
Lepas tu, dia cuba menghantar tape audtion program dia ini (Dirty Jobs).
Nah...sekarang nie, program nie dah hits dekat Discovery Channel.
Dia juga tanpa segan silu menunjukkan rasa geli dengan sesuatu yang dia memang geli
bila dia jadi pengacara program ini




Macam mana pakcik nie boleh telan semua makanan tah apa-apa nieh?
yuck..yuck...


Rasa-rasa patut tak aku pi try audition tuh?
OUT OF MY MIND..bengang kat dorang...

13 comments:

tasikmerah said...

pergi la yang... ai sokong. he he.

ouT oF My MinD said...

tasikmerah:
tengkiu tengkiu...hehehhe.
x excite sgt pun. tp bila dh di gelak2kan...geram pulak.

mizzyN said...

aku pun gelak tadi masa baca pos ini, gelak sebab keshallowan dan kebodohan berfikir mereka. mereka sendiri mengutuk diri mereka dan sesenang hati menjudge orang dengan mata kritis prejudis mereka. kayu pengukur dieorang tinggi lutut je sebab tu kain singkat.

david letterman tetap talk show paling best sebab dia bertanya tu beria-ia sungguh. tak mcm KL yang poyo. haha, perbandingan tak sepadan.

a.b geldofg said...

bnyak yg tk ada otak yg mjadi pgacara tv malaya
pnontonpun jadi bodoh

ezzati said...

pengacara kena bijak jgk..x smestinya rupa jerkk..bru x bosan nk tgk...

p/s: sukee gila tgk oprah..tiap2 ari tgk

DrSam said...

tak salah mencuba. Rezeki dimana-mana dan bukan manusia yang tentukan.

thoyol said...

Pendapat aku satu je laa..

Ko tengok dulu rancangan ape yang memerlukan pengacara tue.

if it is a typical stupid lame boring show which emphasize on artist or so called celebrities, don't waste your time there. They are looking for looks rather than brain.

If it is a academically based/talk show or etc, you may try your luck there.

Yes, Oprah dan pengacara-pengacara yang ko mentioned tue mmg berjaya tapi kita kena pikir juga siapa crowd yang diorg cater. Unfortunately di Malaysia ini, pengacara with stupid jokes AC Mizal masih mengatasi the ever bubbly, talkative Sarimah.

thoyol said...

eh, hilang tambahan comment aku..

Ko membuat keputusan yang bijak dengan tidak bercampur gaul dengan mereka. :)

In the end, you, yourself surely know which decision is the best.

ouT oF My MinD said...

mizzyn:
ko sendiri mengenali KL kan..

a.b geldogf:
yeap. sokong hal itu. dengan lawak bodoh yg melampau2. soalan tipikal yg boleh di agak. kelauan bodoh. camtuhlah.

ezzati:
depend kpd program lah.

Dr. Sam:
mungkin nak try. Tapi tidak utk kali ini.

Thoyol:
yeah. aku sokong cakap ko. Aku langsung tak suka cerita artis malaysia yg tahap paras buku lali aje levelnye. Dan aku sendiri dalam setahun hanya 2 kali aje, tengok gossip artis ini...kecuali dekat E!. Aku lebih suka program berbentuk informasi...lebih santai dan juga tambah ilmu sendiri.

thanx. aku dari mula lagi memang menghindari berkawan dengan mereka. hidup penuh kecewa dan cuba mencari kesalahan orang lain sahaja...kesian.

a.b geldofg said...

siapa yg bodoh sbetul nya?

SHOPOHOLIK said...

helo, please lawat shopoholik.blogspot.com.

thanks

xoxo
rara

ouT oF My MinD said...

a.b. geldofg:
mungkin mereka dn keluarga mereka...

Fie Muhyiddin said...

sy pun sering dihina bila nk p audition.. katanya buang masa la apa lah.. sakit ati..huhu.. tp sy tetap mencuba walaupun da berkali2..

Total Pageviews