Apr 9, 2009

KO MEMANG YAHUDI...!! UiiK...RELAX

...Hmmm....

Pelik aku bila kita saudara sesama muslim boleh melabelkan sahabatnya yang tak memberi respond sebagai seorang Yahudi. Diulangi....tak memberi respond. Dan respond itu hanya dihantar di friendster.

Ini kisah kawan aku. Ms. L.

Ms. L cukup berjaya pada pandangan mata aku. Mampu drive kereta mewah, dah boleh beli baglo sebjik kt KL nie. Nie semua atas usaha dia. Bukan usaha Sugar daddy dia. baru je kawin last year, juga dengan seorang lelaki yang berjaya. Umur sama aku, dan asalnya juga dari pekan kecil nun jauh di utara, sama dengan aku. Walaupun dia nie dah kaya raya, tapi dia still layan kawan tak kaya dia cam biasa. Takde pun sifat bongkak dalam diri dia. Cuma kadangkala kita sendiri yang rasa segan sikit dengan dia.

Nak dijadikan cerita....kawan kitoarng yang dah agak lama tak contact, lebih kurang dalam 10 tahun, hantar message kat dalam friendster (Kita gelar mamat nie MB). Memandangkan Ms. L nie sangat lah buzy...jadi dia tak dapat nak layan sangat friendster nie.

Jadi MB sudah bengang. Mulalah membangkitkan soal masa zaman skolah dulu, kononnya betapa tergila-gilanya Ms. L dekat dia. Sebab kesian, dia layankan jugak. Setahu aku, Ms. L takde la tahap smpai tahap cintan-cintan ngan MB dulu...mungkin dia aje kot yang perasan.

Lepas tu...MB dapat nombor Ms. L.
Tiap-tiap masa dia hantar message yang menuduh Ms. L macam yahudi. Bukan seorang Islam yang sebenar sebab tidak melayan beliau...Dan macam-macam lagi lah. Sampai satu tahap, Ms. L nie dah takut sangat. Aku ngan suami Ms. L cadangkan dia abaikan. Lagi tak balas sms tu...lagi dasat perangainya. Kitoarng pun jadi hairan.

Pastu kitoarng nasihatkan Ms. L buat report polis je. Sebab dah macam kronik. Ms. L ambik tindakan call boss MB dan boss MB cakap jangan report polis dulu, dia akan tolong uruskan. Dan hari nie, semuanya settle. SMS tu semua dah stop. Nasib baik...

Tapi Dalam friendster MB di bahagian Shout Out Box dia...dia cakp, dia dangat kecewa dan menyesal dan tak akan tegur Ms. L lagi sampai ke liang lahad...duh...stupid betul. Yang ko extreme sangat dok bambu Ms. L tu buat apa. Cam orang gila.

MB nie dah kawin. Ada anak sorang pun. Dan satu lagi bakal menyusul. Tak paham aku. Apa motif dia attact Ms. L camtu sekali. Yea...aku tau, kadang-kadang Ms. L nie percakapan dia agak 'up' sikit. Tapi terimalah jelah. Kalau taknak...abaikan.

Tapi aku rasa sangat over bila ko melabelkan sahabat ko sebagai seorang Yahudi. Fahamkah engkau perangai dan sifat orang Yahudi itu bila ko sesuka hati menggunakan perkataan itu. Itulah, kadang-kadang lebih baik kawan dengan orang Yahudi yang memang kita tahu Yahudinya daripada orang yang kononnya berjuang atas dasar Islamic dan sesuka hati sahaja menafsirkan orang itu sebagai Yahudi.

Aku dengan OUT OF MY MIND nye cuba menhubungi MB untuk mengetahui permasalahan sebenarnya. Mulanya tak mau masuk campur, tapi bila dah kronik camtu sekali, sian la pulak...yela...dua-dua kawan aku. Betul ke tindakan aku nie?

12 comments:

mizzy N said...

bila ia melibatkan orang yang mereng gitu jadikan je hal ko. prevention is better than cure.

F I Z A F E Y A said...

la,ada lagi ke cinta beruk bodoh tu? kan dh memasing kawen...

Eliz said...

stay out of it!! MB is lunatic... nanti ko jadik mangsa... coz aku tengok he's looking for something like a "punching bag"... this guy have emotional baggage man!

Eliz said...

ohhh lagi satu..psstt... cuba ko tanya si Marc.. heheh bulih tanya pendapat dier di samping merapatkan silaturahm.. eheheh suggestion ajerr!!

mizzy N said...

oi eliz, pandai ko cucuk jarum kemesraan di sini. hehhehe

Aku Budak Baling said...

woit!! aku mcm kenal je orang yang dimaksudkan itu...adakah dia..?? ape cer nie wehh..?? bila jadik??

ouT oF My MinD said...

mizzyn:
hmmm...mungkin.

fizafeya:
mungkin monyet itu kembali mengingati kisah lama..

Eliz:
MB budak yg ok. Dia dengan aku berckp dgn baik sj. Mungkin Ms.L tanpa menyedari dah kuarkan ayat2 yg menyakitkan kt MB. Pasal Marc, akan aku pertimbangkan.

Akubudakbaling:
ya...ko kenal sgt siapa MB nie. Ko ngan dia lah yang memulakan angkara mengorat si Ms.L masa skolah dulu. Tak pasal2 aku pun terlibat jugak..cis..cis.
Tapi...siapalah aku dulu berbanding sekarang...hehehhe.

thoyol said...

aku tak tahu ape. tapi kalau ko kenal dua-dua pihak, baik ko masuk campur. tanya hal sebenar.

jadi busybody pastu jgn lupa report kat blog.. Hehe..

ouT oF My MinD said...

thoyol:
okeh...aku akan masuk campur. aku sgt suka bab selak-selak kain orng nieh...hahahahha

mizzy N said...

encik thoyol pun dah jadik macam aku suruh ko tulis cepat2 dlm blog. cam on d scene versi jaga tepi kain org.

Aku Budak Baling said...

yepp!! bukan ngorat la time tuh...cuma nak carik pasal..huhuhuhu...tapi aku rasa mcm something la...aku tak rasa MB nie bleh sampai cakap mcm tuh...mesti ada sesuatu yang Ms.L tu ckp...dan seperkara lagik, MB nie kadang² kurang matang sket bila melawak...!! aku terlibat jugak ke dulu..?? hehehehe

Anonymous said...

Hey ya, guest u guys been talking bout me. Huhu. Glemer sat. Kalah artis gitu. Hurm, yeah it
Was quite hurt when sumone u hvnt contact for long time suddenly sent u those ridiculous msges. Just to clarify bit here, I hvnt response to MB's msg earlier in fs, reason being mmg jarang bukak fs pun. He sent quite annoying msg and at after the 5th msg I received from MB, I was quite shocked when he said this, 'hg mmg dh lupa asal usul dan daratan. Perangai mengalahkan yahudi'. Terkezut sesangat, tak sangka sejauh itu MB ni judge aku. Yeah, maybe after years my dressing bit change, but it doesn't change me religion. Tapi aku sabar je, aku ignore. Tanak buang masa with low people like that. After 4 months, nahh making berani, hantar msg time maghrib, kat handphone ok, cakap ayat yahudi tu lagi, kali ni aku terus menyinga. Dh la aku ni tgh carry baby for 7 months, can u guys imagine how supposed am I to deal with that. I replied that sms semoga Allah ampunkan dosa ko. Lepas tu berbalas sampai aku call him low mindset, perasan bla bla bla lah. Sampai tengah mlm keep on sending, awal pagi pun sent lagi bile aku tak reply. He said, 'aik, dah surrender, nilah ideologi yahudi'. Aku mmg bengang terus consult ngan reporter ida ni, hehe, aku nak buat polis report. However aku kesian gak kang tak pasal2 kena buang kerja, maklumlah kerja ngan government kan, then I called his head dept. Sampai ke perlis ok. N told tuan hamdan tu bout everything, he suggested dun logde police report, dia akan advise dulu. Alhamdulillah after that, he didn't msg me those psycho msg lagi. Alhamdulillah. However, terus terang it still bother me. Maybe bcoz I'm pregnant, I'm quite emotional kan. Thanks ida n my sis, Nadia, ur moral support sangat2 dihargai. Towards better days ahead! ;) Liliana

Total Pageviews