Dec 4, 2009

TUKAR KULIT / BLOG SKIN

....Hmmm....

Aku memang suka tukar kulit. Bukan tukar kulit macam ular tu...tapi tukar skin blog. Tengoklah apa jadi ngan blog aku sekarang....Entah apa-apa dah. Sapa yang Out of your mind cam aku...nie aku kasi web skin yang cantik dan terbaik....



Tapi sebelum tu, meh aku remind dulu beberapa perkara sebelum korang gatal-gatal nak tukar kulit blog korang. Ye la...nanti hilang banyak benda kat blog tu, aku jugak kena bambu.

  • sebelum tukar kulit....sila SAVE dulu HTML korang yang asal kat mana-mana tempat. Word pun ok...ini sebagai langkah berhati-hati sekiranya anda tak suka kulit yang anda suka tu, anda boleh kembali ke kulit asal balik....VOILA - senang je kan.

  • Kedua - Segala yang korang ada dalam blog....cth: macam follower, recent komen, nuffnang, widget yang hype hype dan gempak yg korang selama nie penat-penat dok hias kasi penuh dalam blog tu....akan HILANG. ingat...HILANG. Jadi, sebelum nak tukar blog tu, ujilah tahap kerajinan saudara dan saudari supaya tak menyesal di kemudian hari. Tambah lagi menyesal, bila korang hilang LINK blog yang best-best yang korang selalu dok baca dalam senyap tapi tak ikut jadi FOLLOWER. Macam blog aku yang best nie....hahahhaha. SO, cepat-cepatlah jadi FOLLOWER. At least, nanti bila nak trace balik..senang je, pi dekat Blog List - Add blog i follow...setel masalah.

  • korang perasan tak, kalau tak perasan sekarang pun tak apa, sebab korang akan perasan bila korang tukar skin korang nanti......NAVIGATION BAR (NAVBAR) kat atas kepala tu akan hilang. Jadi agak payah kita nak ke DAHSBOARD kita kan. Jadi, u-alls kena jadi pakar HTML kejap...senang je. Jangan risau.....

Inilah NAVBAR


cari perkataan ini dalam Edit HTML:

#navbar-iframe
{
display: hidden;

apa yang korang perlu buat adalah tukar ke:

#navbar-iframe
{
display:visible;

itu je. Kalau malas sangat nak taip. delete je perkataan hidden tu. Hasilnya sama je. macam nie.

#navbar-iframe
{
display:;


_____________________________________________________
opppss....masih tak jelas ek camna nak upload skin tu..
ok aku bagi detail.




masuk page ini. Carilah ribuan skin yang korang suka.




contohnya korang suka skin nie...korang click la kat DOWNLOAD tu. Kalau nak view dulu, nak tengok apa hasilnya kat blog korang sebelum di ubah suai, clik lah kat LIVE DEMO tu.




save.....




bukak folder yang korang dah save tu...
(fuh...detail giler aku menerangkan)



ok...sekarang...sila COPY ikon di atas nie dan PASTE kat dekstop korang.
Ala..kalau taknak buat camni pun takpe. tapi aku suka...sebab senang, takyah nak bukak banyak-banyak folder dah...cari kat desktop je.
Bila dah siap...delete je.





ok...apa yang korang perlu buat sekarang nie adalah....
jeng jeng jeng...ni saat kritikal nie...sangat penting...
Sila UPLOAD IKON yang korang dah paste kat desktop tadi.





OK...kata-kata warning dan amaran seperti yang ditunjukkan oleh anak panah itu adalah amaran bahawa korang punya widget yang gempak-gempak akan hilang...Jadi bersiap sedialah nak upload balik nanti. Bila korang rasa sangat yakin nak tukar...biarlah apa terjadi sekalipun dekat blog korang tu, sila click CONFIRM & SAVE.
VOILA.....korang dah dapat skin baru....yea. yea. yea....!!!



Jadi lepas tu, dah siap...JANGAN LUPA MUNCULKAN kembali korang punya NAVBAR....!!! kalau tak payah le nak kembali ke Dashboard kalau korang-korang yang ada banyak sangat blog nak di mantain.

OUT OF MY MIND tak penerangan aku nie....benda simple je.....tapi menerangkan macam apa tah....

p/s: saja je nak guna kata ganti diri yang banyak kat u-alls/sedara/sedari/anda/korang....


10 comments:

mizzyN said...

panjang lebarnya, ngantuk nak baca. ko tukarkanlah. Huahaha

ouT oF My MinD said...

asyik wa je kena tukar skin lu...tukar la sndiri pulak...penat ooo

DdeQ^Hanny said...

Takut laa nak tukar blog skin lagi..dh pakai berbulan2..blogskin dia dh hilang gambar..hmm

Doddy said...

Thx y...lumayan nh biar ganti kulit terus..

Salam kenal y...

ouT oF My MinD said...

ddeq:
takut x yah tukar...kang nnt nyesal kemudian hari.

doddy:
salam....

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
ayen norddin said...

memang la out of mind...pening aq bace nie...nk tolong tkar an x? dah beribu kali aq test..x dpt2 nek gila aq....benda 2 kata your html uncorrect benda ntah!

ouT oF My MinD said...

AYEN NORDIN:
senang je lah....aku boleh tlg tukarkan. sanggup ke ko bg password kt aku...;p

Total Pageviews