Sep 21, 2010

MARI CARI SEKOLAH

...Hmmm....

Makcik aku ada anak sorang. Umur dia 5 tahun. Dia pompuan, perangai dia gedik-gedik, boleh tahan DIVA. Diorang nie mencari rezeki di Kuala Lumpur.

Aku tak sangka, banyak jugak cabaran sebenarnya nak sekolah kan anak di bandar besaq nie. Tambah anak sulung yang baru nak masuk alam persekolahan. eceh, cam aku pulak nak hantar anak kan.

so, nak jadi cerita, makcik ngan pakcik aku nie tengah cari sekolah yang relevan dengan perangai anak dia yang gedik sorang nie.

Ini list-list yang dia buat. Pergh....aku tak sangka camni cabaran zaman sekolah sekarang.

  • Sek. Kebangsaan - dia risau anak dia mudah terpengaruh ngan anasir-anasir tak baik. Sebab memandangkan kazen-kazen dia yang darjah 1 pun dah start bergatai berpakwe bagai. Itu budak yang tak berapa nak gedik, kalau dah budak gedik sorang nie masuk situ, lagilah haru biru....so REJECT!

  • Sek. Cina - Memang dia plan nak hantar anak dia sekolah sini. Siap dah survey sekolah cina mana yang dekat dan sebagainya. Pada pendapat mereka, at least anak cina nie dia tak buas sangat. Lepas abis sekolah mostly pi kelas Dancing lah, Pianolah, tusyen lah dan sebagainya. Kiranya mak bapak budak skolah cina nie, kawal sikit anak-anak dorang. Lepas puas survey sana-sini, dan tanya pendapat itu ini, akhirnya dia REJECT jugak. Sebabnya, dia bertanyakan kawan dia yang cina, dorang pun tak hantar anak dia pi sekolah tu. Bahasa Inggeris dorang lemah. Lebih banyak tumpu kepada bahsa cina katanya....so, tak jadilah anak makcik aku nie sokolah cina.

  • Private school - pergh.....dia mampu je nak hantar. Tapi terus di reject dari awalnya. Pasal tak mau anak dia perangai cam haram belagak nak mampus perasan bagus lagi DIVA. - REJEK.

  • Private Islamic School - Ini sekolah yang sangat sesuai dengan anak dia. Diharapkan dapat kontrol gedik anak dia. Kiranya ini yang terbaik. At least, mana satu hari terbukak hati maknya nak pakai tudung ke apa ke. Kata makcik aku ye.....

So, sekarang nie, dorang dalam proses nak cari Private Islamik School. Gitulah alkisahnya. Dengan harapan, anak yang gedik ini jugak dapat 'guide' mak bapak dia jugak.....amin (ini keluar dari mulut mak dia sendiri ye)

OUT OF MY MIND pening gak eh nak cari sekolah pun. Banyak benda nak kena fikir....hmmmm.

3 comments:

NenekPenne said...

umur baru 5 tahun dan pandai menggedik? ooooh budak2 sekarang ni...

princess z said...

haha..bese r tu budak kecik..manje je lebih..gedik tu xsesuai sgt la..

ouT oF My MinD said...

nenek:
betul nenek...dia gedik cam nak pakai mekap lah, nak baju dia yg pilih lah. nak itu ini...pastu pndai pilih plak sapa yg dia suka nk tegur ke tak ke....haih. budak skrng.

princess:
manja...tak sgt sbb dia jenis cam saya, kasar. gedik tu ye (tp bukan saya lah..kazen saya)...hehheheheh

Total Pageviews