Jan 15, 2013

BODOHLAH KAU KALAU JADI PENJAMIN.

...Hmmm.....

"Ada orang berhutang memang dengan niat nak bayar hutang tu. 
Ada orang berhutang dengan niat...lantak pi lah nak bayar ke tak."

itu kata-kata Angah aku.

Dan sekarang nie aku yang rasa sengsaranya....
sumpah sengsara sangat rasa.

Motif nak menolong orang nak mulakan hidup dan karier, menjerat diri sendiri. Haish. Dan lah menjerat, pastu kena maki pulak lagi.

Punyalah aku pecaya dengan sedara sendiri. Tapi sedara sendiri makan diri aku. So, moral of the story...sila jangan jadi penjamin orang. Plz Plz Plz jangan jadi penjamin orang....

Peminjam buat tak tau, penjamin pulak yang mengelabah lebih. Dok pikir nak cari solution camna nama tak di blacklist, tak di istihar bankrap atas sebab orang lain. Dah lah tak makan sesen pun duit yang peminjam dapat, lagi menanggung derita adalah.

Sekarang nie, aku tepaksa mencari 6K untuk lepaskan diri sebagai penjamin. Nasib baik lawyer yang nak saman ngan istihar bankrap tu sudi tolong aku dengan uruskan masalah aku dengan bank. Sebabnya bila aku sendiri pegi bank nak settlekan hal nie, aku lagi di aniaya adalah....stupid fucking bank.

Tak pasal je sekarang nie aku bodoh bodoh je kena tanggung semua nie. Bayar free je 6K tu...
pengajaran untuk aku.
Jangan pecaya sesiapa pun....sesiapa pun.
Biarlah putus saudara sebab tak nak tolong, dari putus saudara macam keadaan sekarang nie yang penuh maki hamun. Bukan dari side aku...tapi dari side diorang.

Haish....
6K...boleh travel p jepun sebulan dah....

OUT OF MY MIND bila 6K lesap demi membayar kenteteraman jiwa....takpalah.  

5 comments:

NenetPenne (NP) said...

jangan jadi penjamin even adik beradik sekalipun..oh tak lupa termasuk suami jugak...
masa nak suruh jadi penjamin, muka baik mcm malaikat (perumpamaan) tapi bila suruh bayar, muka macam setan...

ouT oF My MinD said...

NENEK:

Memang aku dah naik hantu nie. pengajaran untuk aku lah nie

Azlie Bok said...

Aku pun menyesal jugak....terpaksaa jd penjamin...mula2 aku tak nak...disebabkan mak aku menangis suruh aku tolong adiknye...last2....macm vavi...arghhh

ouT oF My MinD said...

azlie Bok:
tetapkan dlm hati...redo redo...time nk bayar, pejam mata buat x nmpak...
aku mmg x halalkan 1 sen pun apa yg bayar...

Azlie Bok said...

Mmg lah terpaksa redho...yg masaalahnye benda dah lepas...pakcik aku pun dah arwah dah..aku terkilan...aku xsangka nama aku kena senarai hitam sbb kes aku jd penjamin dah lame settle 2005...sbb aku buat simpanan asb rm50,000 lepas je xde ccris n ctos....ni aku nak try wat personal loan tibe2 x lepas...nak pinjam 3k pun xpat...pasrah je lah...

Total Pageviews