Jan 8, 2012

PULAU TIGA, SABAH (SURVIVOR ISLAND)

...Hmmm....

Tahun 2012. Masih lagi di arahkan produce program travelog. memandangkan aku pun dah mempunyai lappie sendiri...(akhirnya), aku dicide aku nak penuhkan entry pasal lokasi-lokasi yang aku shooting. Memandangkan beberapa lokasi yang aku cari, agak payah nak dapat informasi, so, apa salahnya aku kongsi sikit-sikit kan. Tapi seriesly, aku sangat malas nak menulis nie.

Dan bulan Disember baru-baru nie, aku baru je lepas abis shooting kat Pulau Tiga, Sabah. Pulau yang memang famous dengan nama Survivor Island. Pulau nie kecik je. Tapi kalau nak pusing keliling dengan jalan kaki, ambik masa 8 jam jugak lah (info dari staff resort).

Pulau Tiga. Lokasinya terletak 2 jam perjalanan dari Kota Kinabalu ke Jeti Kuala Penyu. Lepas tu, ambik speed bot ke Pulau Tiga ambik masa dalam 30 minit.

Memandangkan kami menginap di Pulau Tiga Resort, so kami menggunakan bot Resort tu. Kalau tak salah, korang boleh jugak ambik bot orang tempatan kat situ. Harga dalam RM150 pergi balik.

Penginapan. Pulau tiga tak banyak resort. Ada 2 saje. Satu Pulau Tiga Resort. 1 lagu di bawah Taman-taman sabah (sedang di baik pulih time kami pergi). Pulau Tiga Resort sangat selesa bagi aku yang tak heran sangat pasal penginapan. Diorang ada sediakan Long House untuk yang nak dok ramai-ramai. Ada chalet yang sebuah-sebuah. Makanan disediakan secara buffet dan unlimited hot drink yang korang kena bancuh sendiri. Ok lah tu..macam santai je hidup sini. Harga makanan masa kami stay kat sana selama 3 hari 2 malam - RM210. Sila stanby jajan sendiri bagi yang gila makan. Sebab sini memang takde kedai runcit ke apa ke. Seriesly, korang dengan pekerja resort & pekerja taman-taman sabah je ada kat pulau tu. Survivor gila kan.

Malamnya memang agak bosan kalau yang jenis suka huha huha. Tapi dun worry lah. Dorang ada sediakan pool table. bayar RM5, main lah sampai rabak. Karaoke pun ada...nyanyi lah sampai suara korang hilang. Siapa yang pergi cara ramai-ramai, dan happy-happy, boleh bawak bekalan bbq. dorang ada sediakan bar kat tepi pantai yang boleh dikategerikan - bar ko yang punya itu malam. Korang nyanyi lah, memekak lah sampai nak mati. takda siapa pun heran.

Apalagi eh....

Aktiviti. Takdelah banyak sangat yang korang boleh buat selain daripada aktiviti santai-santai manja. Tempat nie.


Waktu senjanya sangat superb. Dari kuning-kuning biasa sampailah ke warna purple langitnya. speechless sangat. sila bersabar menanti. tapi macam biasalah, ikut nasib jugak. Kalau xde awan tebal, ini yang korang akan dapat tengok.


Ini entrance masuk pulau Ular. Mesti datang dengan orng dari Taman-Taman Sabah. Tempat nie memang dipenuhi dengan ular laut yang tengah tidur bawah tibunan batu-batu kat pulau nie. Sebang siang harinya dia tidur, so dia tak berapa aktif. 



Nie lah ular laut...nie entah berapa ekor pun tak tau lah...geli siooot. Jenguk lah bawak batu mana-mana kat pulau nie...kompem ada ular tu tengah tidor...seraaaaam....


Nie lah rupa pulau Ular dari jeti. Kecik je pun. Tapi cantik. Tak boleh buat apa sangat, boleh tengok ular je..Boat trip ke sini dan juga sand Bank RM100. 



Nie lah sand bank. Nope, bukan superwoman tu..tapi pantai nie nama sand bank. 



Kat area pulau tiga nie, Sand Bank nie paling cantik air dia. Kawasan nie hanya ada pasir sahaja. Kawasan pasir yang macam cerita 3 Idiots tu. Rasa cam nak lari dengan slow motion sambil goyang-goyang rambut ala-ala hindustan je....haish.



Nampak macam bercantum kan dengan pulau Ular tu..tapi tak pun. 



Lepak-lepak kat Pulau Tiga. Santai siooot...tapi sila pakai krim anti agas ye. Kalau takdak angin, matilah korang di serang agas. Nie aku dah balik dekat 3 minggu pun tak hilang lagi kesanya. Semua kami krew diserang agas. Gatal nak mati.




Entrance kat jeti. Lokasi wajin amek gambar....



Kena lah bayar sikit kan kat Taman-taman Sabah. Tapi rasanya dah included dalam pakej kot. itupun kalau korang amek pakej lah. 



Sila patuh.....kalau tau jangan balik daratan.



Nie senja kaler kuning-kuning.....verangan jap...



sapa yang lagi hantu...tak dapat den nak kangkang cams setan tu. nanti nampak camel toe...maluuuuu 



Hah, nilah kawasan yang paling menjadi tarikan kat semua orang...volcano mud. Gas dia masih ada ye. kitaorng siap test dengan api lagi...kebusssh keluar api...tegezut mak... nyah....



terus kejong jadi rupa orang keras macam kat bukit bintang tu. Tapi seriesly, walau dalam camana pun tempat nie, ko still akan terapung. Sebab gas tu kot. Nak ke sini korang kena trekking sikit lah, ambik masa dalam 45 minit sejauh 2 kilometer. Nasihat aku, silalah pakai kasut bersarung ke sini. Bukan apa, boleh pakai selipar, tapi bila dah berlmpur, licin sioot nak balik nanti bila pakai. Sini bukannya ada punca air nak basuh kaki. Kena balik ke resort. itulah cabarannya. Lagipun banyak pokok duri yang menjalar kat hutan tu.



Apalagi, dah mengeras masing-masing dengan lumpur. Trekking balik 45 minit ke resort, Terjun laaaa...memang best gila aaa. Yang pasti dan fakta. Kulit ko lembut gila beb lepas mandi. Sungguh. Lepas tu mulalah aku pasang niat nak cilok ambik bawak balik lumpur tu sikit. Tapi kalau kena tangkap dengan orang taman-taman Sabah,silalah menjawab dan bayar denda ye. 



Petang-petang meh kita beriadah. Kalau ko p berdua, silalah dengan muka tak malunya ajak budak2 resort main sama. Nie pun ajak budak2 resort gak memeriahkan majlis. Masuk tv kot...=D



Acara santai-santai....



Nie la bot yang akan bawak korang ke Pulau Tiga nie.....



Bye bye....jumpa lagi....wehooo....
Tempat nie memang best bagi yang suka sunyi-sunyi. aku rekemen bagi korang yang nak feeling-feeling pulau nie aku yang punya. Tak rama orang tempatan yang datang kat tempat nie. Ramainya omputih. 


Lain dari tu, korang boleh lah buat snorkeling kat sini. Coral dia banyak macam dah mati sikit. Tapi kalau buat scuba dive, cantik kot. Bagi yang minat fotografi, lokasi nie mmg terbaik....sungguh. 

Apa yang tak bestnya...??
Entah, takde sangat kot. Kalau tinggal lebih dari 3 hari 2 malam, mungkin akan terasa jemunya kot. 


- OUT OF MY MIND -
Star: 3/5

4 comments:

ngumbang said...

Hello,

Dah cuba kawasan Pulau Tiga, masih nak pergi lagi tak?

Kalau masih ni la laman web nya yang boleh membantu kamu untuk bersantai lagi di Pulau Tiga.

https://www.facebook.com/sarawakborneotour?fref=ts

kin said...

salam...
camner leh dpt rega chalet rm210 utk 3h2mlm tu? post menarik...mcm nak pi hujung tahun ni... ^_^

ouT oF My MinD said...

kin:
saya pergi atas dasar shooting. cuba awak call direct dan runding harga. mungkin boleh

anies ahmad said...

boleh sy dpt kn number cntct tok ke pulau tiga..?
ini email sy aniessuahmad@gmail.com

Total Pageviews